O udruzi

Svetomarska čipka bila je dugi niz godina zaboravljena umjetnost stvaranja niti koje su krasile i prehranjivale brojne obitelji svetomarskog kraja.
Vrijedne ruke neumornih čipkarica očuvale su od daljnjeg zaborava ovaj karakterističan način prepletanja konca pomoću drvenih batića te 2010. godine osnovale Udrugu koja djeluje u cilju očuvanja, njegovanja i promicanja kulturnih i umjetničkih vrijednosti svetomarske čipke.

Svrha i područje djelovanja udruge je povezivanje i aktiviranje čipkarica te promoviranje i popularizacija svetomarske čipke u Hrvatskoj i izvan nje.

Djelatnost udruge, sukladno Statutu, su:
- međusobno povezivanje i razmjena iskustava živućih čipkarica,
- organiziranje tečajeva i čipkarskih radionica radi prenošenja znanja i vještina na mlade,
- zaštita autentičnosti svetomarske čipke preko određenih državnih institucija,
- primjerena gospodarska revalorizacija djelatnosti čipkarstva i čipke općenito poticajnim mjerama lokalne samouprave, županije i države, promidžbenim aktivnostima (izlaganje radova svojih članova na izložbama, sajmovima i sl.)
- udruživanje sa ostalim čipkarskim centrima u Hrvatskoj te međunarodnim čipkarskim asocijacijama.

U udruzi 'Svetomarska čipka' održavamo radionice te prezentiramo izradu čipke na manifestacijama grupama turista i posjetitelja.

Čipka se marljivo izrađuje i u učeničkoj zadruzi 'Kockavica' u Osnovnoj školi Sveta Marija, a njeguje se i postupak stavljanja poculice na počipkanu kosu.

Udruga 'Svetomarska čipka' danas broji četrdesetak aktivnih čipkarica.

Ukupan broja posjeta: 185156